नेपालको मधेस र पहाड दुबैमा हुने धान खेतीमा गन्धी पतेरोले धानको गेडाहरुलाई एकनासले नासेको पाहिन्छ। छिटो पाक्ने धानको जातहरुलाई यस कीराले निकै सताउँछ र फल स्वरुप धानको गुणस्तर खस्काउँछ र परिमाणमा कमी ल्याउछ। गन्धी पतेरोलाई छुदा यसले नराम्रो गन्ध छाडी आफ्नो पहिचान जनाउछ।
क्षतिको लक्षणहरु:
१) साना वा चाउरे चामल दानाहरु।
२) बेरुप दानाहरु
३) आँशिक भरिएका र विरङ्गा गोडाहरु वा दागी चामल दानाहरु, ठाडा धानका बालाहरु।
४) गाढा वर्णको धान खोस्ता
५) धान बालामा खोस्ते दानाहरु

व्यवस्थापनका तरिकाहरु:
क) धान रोप्नु अघि



ख) धानकाबोट बिकसित भएर धान फल्दासम्म





ग) धानको उपजा लिइसके पछि

घ) कीटनाशक विषादीहरुको प्रयोग
१ लिटर पानीमा ०.२५ मिलिलिटर इमिडाक्लोप्रिड १७.८ एस.एल. को घोल वा १ लिटर पानीमा २ मिलिलिटर मालाथियन ५० ई.सी. को घोल वा २ लिटर पानीमा १ मिलिलिटर साइपरमेथ्रिन २५ ई.सी. को घोल वा २ मिलिलिटर फेन्भेलेरेट २० ई.सी. को घोल वा १ लिटर पानीमा २ मिलिलिटर एजाडिराक्टिन ०.०३ % को घोल।
0 Comments